Blog

Minősített munkacipőként növeli a munkahelyi biztonságot

A munkavállalók biztonsága minden munkahelyen a legfontosabb.  A munkaadóknak kötelességük biztonságos munkakörnyezetet biztosítani munkavállalóik számára, és ennek egyik kulcsfontosságú eleme annak biztosítása, hogy a munkavállalók megfelelő munkacipőt viseljenek. A biztonsági előírásoknak megfelelő munkacipők jelentősen csökkenthetik a munkahelyi lábsérülések kockázatát, ami emberi szenvedés és anyagi felelősség szempontjából egyaránt költséges lehet.

Hogyan lehet felismerni a minősített munkacipőt?

A tanúsított munkacipőket úgy tervezték, hogy megfeleljenek bizonyos biztonsági előírásoknak, hogy megvédjék a munkavállalót a munkahelyi kockázatoktól. Az ilyen lábbeliket többféleképpen is felismerheti.

1. Keressen biztonsági jelöléseket a munkacipőn

A tanúsított munkacipőkön általában biztonsági jelzések vannak, amelyek jelzik az általuk kínált védelem szintjét. Ezek a jelölések olyan szimbólumokat tartalmazhatnak, mint a zöld háromszög (szúrásálló talp esetén), sárga négyzet (antisztatikus lábbelik esetén) vagy narancssárga omega (az elektromos veszélyek elleni védelem érdekében).

2. A biztonsági címke ellenőrzése

Keressen egy címkét vagy címkét a cipő belsejében, amely jelzi a cipő biztonsági jellemzőit. Ennek a címkének tartalmaznia kell az olyan információkat, mint a gyártó neve, a modellszám és a biztonsági előírások, amelyeknek a cipő megfelel.

3. Ellenőrizze a biztonsági előírásokat

A cipőn, de a honlapon található termékleírásokban is fel kell tüntetni azokat a vonatkozó szabványokat, amelyeknek az adott munkacipő megfelel. Ezek a szabványok többet árulnak el a lábbelikről, különösen a különféle hatásokkal szembeni egyéni ellenállásról, vagy az általuk kínált felszerelésről, például acél orral vagy talpról.

A minőségi tanúsítvánnyal rendelkező munkacipők alapvető követelményei

A cipőknél keresendő alapvető szabvány az EN ISO 20347 – Személyi védőfelszerelés – megerősített orr nélküli alapvető munkacipő. A rövidítések szerint további 4 további részre oszlik:

 • OB: az ezzel a jelöléssel ellátott munkacipők az alapvető követelményeknek, valamint a különböző felületeken való csúszásállóságnak is megfelelnek.
 • O1: ezek az OB kategóriába tartozó munkacipők, amelyek zárt sarkúak, ütéselnyelő a sarok területén (E), vagy antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek (A)
 • O2: ezek a munkacipők korábbi követelményei a víz behatolással szembeni ellenállással (WRU) együtt
 • O3: ez az összes említett követelmény a talp átszúrás elleni védelemmel (P)

Az EN ISO 20345 szabvány a megerősített orrú munkacipők követelményeit jellemzi. Az előző szabványhoz hasonlóan ez is 4 azonos jellemzőkkel rendelkező alaptípusra oszlik. Az SB rövidítés a megerősített orrú cipőkre vonatkozó alapvető követelményeket jellemzi. Az S1, S2 és S3 rövidítések az alapkövetelményeknek és egyéb követelményeknek megfelelő cipőkhöz tartoznak, akárcsak az O1, O2 és O3 rövidítések esetében.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az olyan kategóriák, mint a félcipő, a félszárú csizma, a téli csizma, a bokacsizma vagy a munkaszandál, főként mindkét standard típussal (vagyis kompozit orral és anélkül – OB/SB) megtalálhatóak.

Minden parancsikon egy helyen, amely szerint egy kicsit jobban megismerheti a munkacipő típusait:

 • P = szúrásgátló talp
 • HRO = a talp hőhatásokkal szembeni ellenállása
 • FO = a talp tüzelőolajokkal szembeni ellenállása
 • HI = munkacipők meleg elleni szigetelése
 • CI = munkacipők hideg elleni szigetelése (főleg téli cipőkkel)
 • WRU = a cipő külső anyagának ellenállása a víz behatolásával és felszívódásával szemben (szinte mindig munkacsizmával)
 • CR = a külső anyag ellenállása a vágással szemben
 • M = lábfejvédelem
 • AN = a bokacsont védelme (különösen a bokaciőknél és magasszárú munkavédelmi cipőknél)
 • C = vezetőképes cipő
 • A = antisztatikus cipő
 • I = elektromos szigetelő cipők

A minősített munkacipő a munkahelyi biztonság elengedhetetlen eleme. A munkaadók a biztonsági jelölések felismerésével és ellenőrzésével, a biztonsági címkék ellenőrzésével és a biztonsági előírások ellenőrzésével biztosíthatják, hogy a munkavállalók a szükséges biztonsági követelményeknek megfelelő lábbelit viseljenek.

A minőségi tanúsítvánnyal rendelkező munkacipők megvédhetik az alkalmazottakat számos munkahelyi veszélytől, beleértve a megcsúszást, esést, áramütést, cipőszúrást stb. A jó minőségű, tanúsítvánnyal rendelkező munkacipőkbe való befektetés nemcsak a munkavállalókat védi meg a sérülésektől, hanem a munkáltató elkötelezettségét is mutatja a biztonságos munkakörnyezet megteremtése iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük