Blog

5 tipp, hogyan tartannyi jó állapotban a munkaruhákat

Mindannyian olyan munkaruhát használunk, amelyre számíthatunk. Akár nehéz körülmények között dolgozik, vagy kényelemre van szüksége, az anyag a funkcionális ruházat alapeleme. Annak a érdekében, hogy munkaruhája sokáig szolgálja Önt, szükségesen kell gondoskodni és rendszeresen kezelni. Erre van 5 univerzális tippet, hogyan tartsa tisztán és működőképes munkaruháját, hogy még sok műszakban szolgáljon.

Rendszeresen ellenőrizze az Ön ruháit

Néha az ember nem is tudja, és a munkakabátjából hiányzik gomb, vagy talál egy lyukat a nadrágzsebében, ahol elvesztek a munkaeszközei. A legtöbben alábecsülik a munkaruha ellenőrzését, különösen, ha apró és észrevétlen hibákról van szó. Az ellenőrzéseknek köszönhetően megelőzheti a szükséges nagyobb javításokat és a felesleges kiadásokat. Tehát, ha munkaruhába fog öltözni, nézze meg a varrásokat, a zsebeket és a rögzítőket.

Ugyanilyen figyelmet fordítson ruha tisztaságára. A ruhaanyagba beszívott kosz károsíthatják a speciális szövetek membránjait, így elveszíthetik azokat a tulajdonságokat, amelyeket a ruhának kell kínálni.  Akár munkaruhába, vagy fényvisszaverő ruhába öltözik a munkába, a ruházat tisztasága prioritás. A következő bekezdésekben tippeket adunk a munkaruha leggyakoribb foltjainak eltávolításához.

Foglalkozz a foltokkal

A klasszikus mosás mellett nem várható foltokkal találkozunk a folyadéktól, amivel a munkahelyünkön kapcsolatba kerülünk. Lehet klasszikus mosható foltok, de akár, amellyel a közönséges mosópor nem tud megbirkózni.

Olajfoltok

A ruhákon lévő zsíros foltok kellemetlen problémát jelentenek a szerelőknek vagy a szakácsoknak. Váratlanul jelennek meg, de egy kicsit tovább tart a tisztítás. Tisztítás előtt próbálja meg, legpontosabban eltávolítani a felesleges olajat papír zsebkendővel vagy ronggyal. Ezután mossa ki a ruhákat. Ha ez a lépés nem hozta meg a kívánt eredményt, próbáljon meg mosogatószert vagy szódabikarbónát, hogy helyileg eltávolítsa a foltot. A konyhán kívül próbáljon meg műszaki benzint használni, amelyet mindenki zsírtalanítóként ismer.

Beton és cement

Betonnál vagy cementnél a tisztítást két irányból oldjuk meg. Száraz és nedves beton/cement szennyeződései. Száraz állapotban, még nem keverve, ügyeljen arra, hogy a ruha ne érintkezzen a vízzel. Óvatosan söpörje le a cementet vagy a betont kefével, hogy minél több betonport távolítson el.

Nedves betonhoz/cementhez használjon gittkést vagy bármit, amivel letisztíthatja őket. Ha sikerült lekaparnia a szennyeződések nagy részét az anyagról, és kézbe mossa ki a helyileg szennyezett anyagot, amíg a beton/cement ki nem mosódik. Tartsa nedvesen a ruhát, hogy megakadályozza a beton/cement megkeményedését.

Vér

Igen, ez is néha előfordul, még az orvosi szakmán kívül is. Könnyen friss vért kaphat a ruhájából, például sérülésből, hideg víz segítségével. A szabad vízsugár majdnem 100%-ban elmossa a vért. Tartós foltok vagy kiszáradt vérből származó foltok esetén sós vizet vagy mosóport javasoljunk.

Rozsda

A rozsda ellen jól működik a citromlé és a só keveréke, vagy az ecet. Többek között számos rozsdafolt-eltávolítót talál, amelyek képesek megbirkózni ezzel a betegséggel.

Mosni kell kevesebbet és helyesen

A túl gyakori ruhamosás károsíthatja a szálakat, és ezáltal csökkentheti az élettartamot. Többek között színes ruháknál is látható a gyakori mosás, amelynek telítettsége a mosási ciklusokkal eltűnik. A munkaruhát nem kell olyan gyakran mosni, mint a mindennapi ruhákat. Ha a munkaruhád nem koszos, de szeretnéd egy kicsit felfrissíteni, akaszd ki a friss levegőre vagy egy párás fürdőszobába. A levegő kiválóan alkalmas a szagok vagy anyagokból származó szagok eltávolítására, amelyek a munkahelyen előfordulhatnak.

Ismerje meg a munkaruha tárolását

A munkaruhát legjobb olyan helye eltenni, ahol nincs nedvesség és napfény. Ennek eredményeként az anyag megőrzi színét és tulajdonságait. Nem javasoljuk a ruhák hosszú ideig történő hajtogatását. Ha nedvesen hajtogatod, összezsugorodhatnak, szárazon tárolva pedig nehezen vasalható gyűrődéseket hoznak létre, főleg keményebb és tartósabb anyagoknál. Ideális, ha a munkakabátot akasztóra akasztja és a szekrényben teszi. Pamut anyagok esetén a száraz ruhákat összehajtva is elteheti.

Ismerje meg a munkaruházat alapvető tulajdonságait

Ha azt szeretné, hogy a munkaruhája a lehető leghosszabb ideig tartson, fontos megértenie, mit lehet és mit nem. Egyes ruhákat nem mosógépben való mosásra van, ezért ezeket puha kefével és kézi mosással kell megtisztítani. Vannak olyanok is, amelyek egyáltalán nem bírják a vizet. Nedves kendővel elég a foltok tisztítani. Így elsősorban poliészter és PES anyagokról gondoskodunk, amelyek vízálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ebből az anyagból találhatsz kabátokat vagy munkanadrágokat.

A főként pulóverek, kabátok vagy nadrágok felső rétegére használt poliakril esetében az ilyen ruhákat alacsonyabb hőmérsékleten mossa, mert érzékeny lehet a melegre. A pamutot akár 95 fokos hőmérsékleten is moshatja. A 60 fokos hőmérséklet elegendő színes természetes anyagokhoz, a színfakulásának megakadályozására.

A legjobban gondoskodhat ruháiról, ha gondosan megnézi az egyes munkaruha belsőjén található címkéket, melynek köszönhetően megtudhatja, hogyan kell kimosni, szárítani vagy vasalni az adott ruhadarabot. A munkaruháknak ki kellene bírnia a nehéz munkakörülményeket is. Ennek ellenére nagyon oda kell figyelni a gondoskodást, hogy a lehető legtovább kitartson ugyanolyan vagy hasonló formában, ahogyan vásárolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük