Blog

Szintetikus anyagok fajtái és tulajdonságaik a munkaruházatban

A különböző típusú munkaruhák a szakmához vagy felhasználási célhoz tartozó anyagokból készülnek. A szintetikus anyagokat gyakran használják a munkaruházatban, mert tartósságot, kényelmet és védelmet biztosítanak számos iparágban és munkafeladatban. Sokféle szintetikus anyag létezik, mindegyiknek megvan a maga egyedi tulajdonságai és jellemzői. Ebben a cikkben áttekintjük a kínálatunkban szereplő munkaruhák részét képező alapvető szintetikus anyagokat, azok tulajdonságait és ápolását is.

Poliészter (PES)

A poliészter egy kőolajból készült szintetikus polimer. Ez a legnépszerűbb szintetikus anyag, amelyet különféle típusú munkaruhákhoz használnak. Könnyű és légáteresztő, így kiváló meleg időjárási anyag. Többek között kiválóan ellenáll a kopásnak vagy szakadásnak is, így a ruhák felső részének egyik fő anyaga.

A poliészter fő előnyei:                                        

  • Tartós és hosszú élettartamú
  • Nem gyúrodik össze
  • Nem zsugorodik
  • Könnyen karbantartható
  • Elvezeti a nedvességet a testből

A poliészterből készült munkaruha legelterjedtebb a munkás pólók, munkás kabátok, munkás nadrágot, munkás pulóverek és még sok más. A poliészterből készült munkaruhák gondozása viszonylag egyszerű. A mosógépben való mosás teljesen rendben van, de legyen óvatos a világos és sötét ruhákkal ugyanabban a mosási ciklusban. Használjon enyhe mosószert, és próbálja meg elkerülni az öblítőket vagy fehérítőket. Ideális a szárítás levegőn vagy szárítóban alacsony hőmérsékleten. Nem szükséges vasalni a ruhákat, mivel a poliészter nem igényel sokat.

Polivinil-klorid (PVC)

A PVC tartóssága, vízállósága és rugalmassága miatt a munkaruházatban általánosan használt szintetikus polimer. A PVC-t vinil-klorid monomerek polimerizálásával állítják elő, és többféle színben és vastagságban is előállítható, így kiváló és rugalmas anyag, amely alkalmas eldobható és tartós ruhadarabokhoz egyaránt.

A PVC fő előnyei:

  • Ellenáll víznek, olajnak és vegyszereknek
  • Tartós anyag
  • Rugalmas és könnyű
  • Kopás- és szakadásálló
  • Kiváló hőszigetelés alacsony hőmérsékleten

A PVC esőkabátokhoz, téli kabátokhoz, csizmákhoz, kötényekhez vagy ruházathoz készült anyag különféle vegyipari és ipari szakmákban. Az ilyen típusú szintetikus anyagok gondozása egyszerű, de meg kell tennie a megfelelő lépéseket. A PVC ruhadarabokat kézzel kell megtisztítani, ronggyal vagy szivaccsal. Ne használjon forró vizet vagy vegyi tisztítószereket. Az ilyen ruhákat legjobb száraz és hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve tárolni.

Mikropolár

A Microfleece egy PVC-ből készült gyapjú. A fő különbség a klasszikus gyapjúhoz képest, hogy a mikropolár súlya 200 g/m² vagy még ennél is kevesebb, míg a normál gyapjú egy kicsit nehezebb lehet. A Microfleece sűrűn tömörített műanyag szálakból készül, amelyek vékonyabbak, mint egy hajszál. Gyakran használják a természetes gyapjú szintetikus alternatívájaként, mert megismétli az érzést. A Microfleece ideális anyag a munkahelyi pulóverekhez, amely melegen tart a hideg időben.

Polietilén

A polietilén egy hőre lágyuló polimer, amely etilén monomerből készül. Ez egy sokoldalú anyag, amelyet gyakran használnak különféle termékek, beleértve a munkaruházatot is, gyártásához. A polietilénnek számos olyan tulajdonsága van, amely alkalmassá teszi munkaruházathoz. Könnyű, rugalmas és tartós, így ideális védőruházatkészítéséhez, amely lehetővé teszi a könnyű mozgást és ellenáll a kopásnak. Ezenkívül ellenáll a vegyszereknek, a víznek és az UV sugárzásnak, így alkalmassá teszi igényes környezetben való használatra. Az ilyen anyagok gondozása ugyanaz, mint a PVC-ruházat esetében, mind a tisztítás, mind a tárolás szempontjából.

Poliuretán

A poliuretán sok vízálló munkaruha alkotóeleme. A vízálló anyagokban a poliuretán vékony, folyamatos réteget – membránt – képez. Pórusainak mérete lehetővé teszi a kisebb vízgőz molekulák átjutását a melegebb belső környezetből a hidegebb külső környezetbe. Ennek eredményeként a víz az anyag felületén marad, és nem megy át más rétegeken.

Bár sokkal több szintetikus anyag létezik, mint amennyit ebben a cikkben említettünk, ezek a leggyakoribbak. Amellett, hogy kiváló minőségű munkaruhákat gyártanak, a munkakesztyűk vagy munkacipők részét is képezik. A szintetikus anyagokból készült munkaruha megfelelő ápolása sok igényes műszakot szolgál ki, így a tisztítást és a tárolást sem szabad elhanyagolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük