Blog

Az munkaruha gondozása

A munkaruha kényelmes, légáteresztő és tartós. Nem csoda, hogy sok szakma népszerű munkaruházata, beleértve az építőmunkásokat, az összeszerelőket, a szerelőket és sok mást. Annak érdekében, hogy az ilyen típusú munkaruha funkcionalitást biztosítson, gondosan ápolni kell. Legyen szó takarításról, tárolásról vagy karbantartásról. Ebben a cikkben arról olvashat, hogyan kell gondoskodni az általános munkaruháról, beleértve a munkanadrágot, a kabátot vagy a munkaoveralt.

A munkaruha anyagainak általános megértése

Az overál pamutból vagy pamut és poliészter kombinációjából készül. Ritkán találni ilyen típusú, kizárólag poliészterből készült ruhadarabot, mivel nem tudna puhaságot és kényelmet biztosítani. A pamut népszerű munkaruházat, mert légáteresztő, kényelmes és könnyen karbantartható. Ennek ellenére a tiszta pamutból készült munkaruha nagyobb a súrlódás vagy elszakadás kockázata. Ezért van kombinálva egy erősebb anyaggal – poliészterrel.

A pamut és poliészter keverék természetes és szintetikus szálak keveréke. Mint korábban említettük, a pamut természetes szál, amelyet a gyapotnövényből nyernek, míg a poliészter egy kőolajból készült szintetikus szál. A pamut és a poliészter összekeverése után tartós, kopás- és szakadásálló és könnyen karbantartható anyagot hoznak létre.

Mosás

Az ilyen típusú munkaruha mosási folyamata nem igényes és szükséges, éppen a tiszta és funkcionális ruházat hosszú távú megőrzéséhez. A mosás legjobb módja, ha a címkéről tájékozódhat, amely a munkaruha belső oldalán található. Bizonyos típusú anyagok különleges gondozást igényelhetnek, például alacsony hőmérsékleten történő mosást.

Fontos, hogy a munkaruhákat világosra és sötétre válogatja, hogy elkerülje a ruhák foltosodását a mosási ciklus során. Ha foltok vannak a munkaruhán, javasoljuk, hogy a mosási ciklus megkezdése előtt kézzel mossa ki. A pamut kevésbé irritáló mosószert is igényel, ezért fordítson kellő figyelmet arra, hogy kímélő mosószert vagy öblítőt válasszon.

Használja a kényes ciklust az általános munkaruhák kimosásához, különösen akkor, ha a ruhán olyan részletek találhatók, mint a gombok, cipzárak vagy fényvisszaverő csíkok.

A ruhákat kifordíthatja is, hogy elkerülje a mosógép károsodását, ha a ruhák fémrészeivel érintkezik. Ezenkívül ne töltse túl a mosógép dobját, mert az károsíthatja az anyagot, vagy nem tisztítja meg alaposan a ruhákat.

Szárítás és vasalás

Javasoljuk, hogy az munkaruhát szárítógép nélkül szárítsa. Beltérre és kültérre is felakaszthatod. Pontosan azért, mert a szárítóban áramló túl sok hő az anyagok zsugorodását okozhatja. Javasoljuk, hogy az munkaruhát árnyékban szárítsa, hogy ne veszítse el színét. Ha azonban nem nélkülözheti a szárítót, és a lehető leghamarabb meg kell száradnia a munkaruhájának, válassza a legalacsonyabb szárítási hőmérsékletet.

Ami a vasalást illeti, bár a munkaruha bizonyos esetekben nem igényli, az munkaruha vasalható alacsony és közepes lángon. Ez ugyanaz az elv, mint a szárítógépben történő szárításnál. A túl magas hőmérséklet károsíthatja a ruhákat. Gőz segítségével távolítsa el a gyűrődéseket, és a legjobb eredmény érdekében vasalja a ruhadarabot, amíg még kissé nedves.

Tárolás és karbantartás

Az munkaruhát, mint minden más munkaruhát, hűvös, száraz helyen tárolja. Közvetlen napfénynek nem szabad kitenni, hogy ne veszítse el színét, nedves helyen sem, hogy ne ázzon meg, ne penészedjen. Ideális hely egy gardrób, szekrény vagy fiók. Kerülje a polcok vagy fiókok túlzsúfolását, hogy a ruhák ne deformálódjanak el maradandóan. A ruhákat akasztóra is felakaszthatod.

Ha ruhái tiszták, de szakadt vagy szakadt varratokat, vágott anyagot vagy hiányzó gombot észlel, gondolja meg, hogy megjavítja, mielőtt kidobja. Ez sokszor csak egy apróság lehet, amit otthon kényelméből pár perc alatt megcsinál, vagy ruháit egy varrónőre is rábízhatja. A munkaruházatot úgy tervezték, hogy sok órát kibírjon, ezért ne hagyja, hogy a kisebb sérülések visszatartsák a használatától. De kezelje a problémákat, mielőtt azok súlyosabbá válnának, és a munkaruha hordhatatlanná válna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük