Blog

Hogyan kell helyesen használni a kézfertőtlenítőt?

A kézfertőtlenítő a baktériumok elleni küzdelem alapvető elemévé vált, különösen a COVID-19 világjárvány következtében. Bár a kézfertőtlenítő kényelmes és hatékony módja lehet a betegségek terjedésének korlátozásának, fontos, hogy megfelelően használjuk, hogy valóban hatékony legyen.

Lehetséges, hogy sokan nincsenek tisztában a kézfertőtlenítő helyes használatának módjával, vagy nem használják olyan gyakran, mint kellene. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kézfertőtlenítő használatának helyes módját, és megvitatjuk azokat a hibákat, amelyeket el kell kerülni a kézfertőtlenítő alkalmazása során. Ezen tippek betartásával megvédheti magát és munkahelyi kollégáit a kórokozók és baktériumok terjedése ellen.

A kézfertőtlenítők munkahelyi használatának előnyei

Növeli a higiéniát

A kézfertőtlenítő használata elősegíti a helyes higiéniai szokásokat és segít megelőzni a betegségek munkahelyi terjedését. Ez különösen fontos olyan munkahelyeken, ahol sok ember dolgozik a közelben, például gyártócsarnokokban, raktárakban vagy kórházakban.

Kényelem

A kézfertőtlenítő könnyen használható, és a munkaterületen belül különböző helyeken elhelyezhető. Leggyakrabban ezek az ajtó közelében lévő falak, vagy a munkahely közelében elhelyezett fertőtlenítő állványok. Többek között tisztában vagyunk a zsebkézfertőtlenítőkkel is, amelyek mindig kéznél vannak.

A munkahelyi betegségek és hiányzások csökkentése

A betegségek terjedésének megakadályozásával a kézfertőtlenítés segíthet csökkenteni a munkahelyi hiányzásokat. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók kisebb valószínűséggel hiányoznak a munkából betegség miatt, ami javíthatja a termelékenységet és az általános munkahelyi morált.

Költséghatékony higiéniai eszköz

A kézfertőtlenítő viszonylag olcsó, és költséghatékony módja lehet a jó higiénia előmozdításának a munkahelyen.

Kézmosás kiegészítő

Bár a kézmosás a leghatékonyabb módja a kórokozók és baktériumok terjedésének korlátozásának, ez nem mindig lehetséges vagy kényelmes. A kézfertőtlenítő a kézmosás kiegészítéseként, vagy alternatívaként használható, ha nincs kéznél mosogató és kézszappan.

Hogyan kell helyesen használni a kézfertőtlenítőt

Ez nem tudomány, de tudnod kell, mennyi fertőtlenítőszert használj és hogyan kend a kezedre. A fertőtlenítőszert kézmosás után (ha van rá lehetőség) vagy munkakesztyű felvétele előtt vigye fel.

Vigyen fel megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt a tenyerére. A szükséges mennyiség a keze méretétől és a rajtuk lévő szennyeződések mennyiségétől függően változik. Általában borsó nagyságú pontnak kell lennie.

Dörzsölje össze a kezét, ügyelve arra, hogy a tenyér, a tenyér hátsó része és az ujjak minden részét fedje. Ne felejtse el az ujjak vagy a körmök közötti helyeket. Egyszerűen nyúljon be az összes hajtásba, és próbálja meg a fertőtlenítőszert a lehető legnagyobb területre eloszlatni a kezét.

Folytassa a kezek dörzsölését legalább 20 másodpercig, vagy amíg a fertőtlenítő teljesen meg nem szárad. Ez biztosítja, hogy a fertőtlenítőnek elegendő ideje legyen elpusztítani a kezén lévő kórokozókat vagy baktériumokat.

Gyakori hibák a kézfertőtlenítő használata során

Noha a kézfertőtlenítő hatékony eszköz lehet a kórokozók és baktériumok terjedésének csökkentésében, van néhány gyakori hiba, amelyet az emberek elkövetnek a használata során.

Nem használ elegendő fertőtlenítőszert

A túl kevés kézfertőtlenítő használata csökkentheti annak hatékonyságát. Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiséget használjon ahhoz, hogy a keze és az ujjai minden felületét lefedje. Ha úgy érzi, hogy egyes helyekre nem jutott el a fertőtlenítés, bátran tegyük hozzá és oszlassuk szét a kezeink között.

Rövid kézdörzsölés

Fontos, hogy továbbra is dörzsölje a kezét legalább 20 másodpercig, vagy amíg a kézfertőtlenítő teljesen meg nem szárad. Ez elegendő időt hagy a fertőtlenítő hatásához.

Fertőtlenítőszer használata piszkos kezekre

A kézfertőtlenítés nem helyettesíti a kézmosást. A kézfertőtlenítő használata előtt feltétlenül mosson kezet szappannal és vízzel, ha az láthatóan szennyezett. Ha nincs kéznél szappan, csak öblítse le vízzel.

A fertőtlenítés túl gyakori használata

Bár a kézfertőtlenítő hasznos lehet, túl gyakori használat kiszáríthatja a kéz bőrét. Ha úgy érzi, hogy egy műszak után kiszárad a keze, ne habozzon használni egy krémet a bőr hidratálására.

Ha elkerüli ezeket a gyakori hibákat, a fertőtlenítés úgy fog működni, ahogy kell. A kézfertőtlenítés kényelmes és hatékony módja a munkahelyi higiéniának és a baktériumok eltávolításának. A cikkben található tanácsok követésével Ön 100%-os higiéniát garantál a munkahelyén. Ha azt látja, hogy kollégái nem megfelelően alkalmazzák a fertőtlenítést, ne féljen megtanítani őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük