Blog

Mi a munkacipő minőségi kritériumai?

Nincs olyan cipő, mint egy cipő. A hétköznapi cipők, például a tornacipők, vagy a hétköznapi papucsok nem éppen a legjobb választás a munkacipő kiválasztásakor. A munkacipőnek meg kell felelnie bizonyos minőségi kritériumoknak, amelyek attól függenek, hogy milyen munkavégzésre tervezték, vagy milyen terekben dolgozik.

Ha a munkacipők minőségéről van szó, több kulcsfontosságú igény van, amelyeket be kell tartani, hogy megfelelő védelmet és kényelmet biztosítsanak a lábbeli viselője számára. Ebben a cikkben megtalálja a minőségi munkacipő főbb kritériumait és a nélkülözhetetlen eszközöket, amelyeket korábban talán nem vett észre a munkacipő kiválasztásakor.

A munkacipőnek meg kell felelnie a szabványoknak

A munkacipőre vonatkozó szabványok az iparágtól és az adott munkaköri követelményektől függően változhatnak. Van azonban néhány általános irányelv és előírás, amelyek sok munkahelyre és munkacipőre is vonatkoznak.

Az alapvető, igénytelen munkacipőknek meg kell felelniük az EN ISO 20347 szabványnak. Ez a cipő fajta magában foglal minden olyan cipőt, amely nem tartalmaz semmilyen anyagból készült, védőorr nélküli lábbelit. Az ilyen cipőket jelölik betűvel O, OB, O1, O2…, amely alapján további követeléseket fogalmaznak meg, mint például az energiaelnyelés a sarokban, az antisztatikus tulajdonságok vagy a víz behatolásával szembeni ellenállás. Ebbe a kategóriába tartoznak munkacipő, sportcipő vagy orvosi cipő.

Az védőorrú munkacipőknek meg kell felelniük az EN ISO 20345 szabványnak, amelyeknek meg kell vedelni a dolgozót az ütközéstől és az összenyomástól. Ez a cipő kifejezetten nehéz tárgyakat kezelő munkavállalók számára készült, vagy munkahelyükön nagyobb az önkárosítás veszélye. Az előző típushoz hasonlóan a cipőket ebben az esetben is betűk jelölik, mégpedig S, S1, S2, S3,… Kompozit acél orrú munkacipőket találhatsz a kategóriákban munkavédelmi szandál, munkavédelmi bakancs vagy magasszárú bakancs. Többek között magukat a védőorrú munkacipőket, különösen az acélt, számmal és az általuk felvehető erővel jelölik.

A lábbelik különböző részeit megtalálod a termékleírásokban, különböző rövidítések, amelyekkel az egyes cipőket jellemezheti. Ezek a rövidítések nagy segítséget jelenthetnek a megfelelő munkacipő kiválasztásában. A leggyakoribbak a következők:

 • P = szúrás ellennyi talp
 • HRO = a talp ellenáll az érintkezési hőnek
 • FO = a talpa olajoknak ellenálló
 • HI = a talp hőszigetelése ellen
 • CI = a talp hideg elleni szigetelése (leginkább a téli bakancs)
 • E = a talp a sarok területén vesz fel energiát
 • WRU = a cipő külső felületének ellenállása a víz behatolásával és felszívódásával szemben
 • CR = a cipő külső felületének ellenállása a betekintéssel szemben
 • WR = a teljes cipő ellenállása a víz felszívódásával szemben
 • M = a lábfej védelme (különösen szilárd, fűzős cipőknél)
 • AN = bokacsont védelme (jellemző a munkavédelmi bakancs)
 • C = vezetőképes cipő
 • A = antisztatikus cipő
 • I = elektromosan szigetelő cipők

Biztonság

A munkacipőt úgy kell megtervezni, hogy megvédje a lábát a gyakori munkahelyi veszélyektől, például megcsúszás, megbotlás, esés, ütés és defekt. Meg kell felelniük a fent említett biztonsági előírásoknak, és alkalmasnak kell lenniük egy adott munkára vagy iparágra.

A munkahelyi biztonság az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni. A megfelelő cipő az, amely a szokásos kockázatokon kívül más, specifikus tényezőknek is ellenáll, munkahelytől, illetve végzett munkától függően.

Kényelem

A munkacipő kényelme elengedhetetlen, mivel a dolgozók hosszú ideig a lábukon lehetnek. Biztosan találkozott már olyan munkanapokkal, amikor egész nap talpon van, és az elmúlt órákban fájdalmat érez a lábában vagy a vádliban. Ebben az esetben biztos lehet benne, hogy nincs megfelelő munkacipő. Az olyan jellemzők, mint a párnázás, az ívtámasz és a légáteresztő képesség jelentős változást hozhatnak a munkacipő kényelmes viseletében.

Ellenálló

A munkacipőnek ellenállnia kell a munka nehézségeinek, és tartósnak kell lennie. Kiváló minőségű anyagokból kell készülniük, amelyek ellenállnak a kopásnak, és hosszú élettartamot biztosítanak. Az ilyen lábbeliknek ki kell bírniuk a lábujjak sok hajlítását járás vagy térdelés közben. Fémlyukakkal kell rendelkeznie a cipőfűző számára, valamint tömör cipőfűzőkkel vagy többrétegű anyaggal.

Vágás

A munkacipők megfelelő illeszkedése a lábfejhez elengedhetetlen a kényelem és a biztonság érdekében. Ezért a munkacipőknek különböző méretben és szélességben kell rendelkezésre állniuk, hogy illeszkedjen a különböző lábformákhoz és méretekhez.

A cipő belső hosszának vagy az ív magasságának beállításához a cipőbetétek vagy a vastagabb munkazokni a legjobb segítség. Ilyen lépéseket megtehet jelenlegi munkacipőjével. A következő választásnál vegye figyelembe a cipőktől elvárt összes preferenciát.

Csúszásmentes talp

A munkakörnyezettől függően csúszásgátló elemekre lehet szükség a nedves vagy csúszós felületeken történő esések és sérülések elkerülése érdekében. A csúszásveszély sok munkában valódi problémát jelent, különösen olyan környezetben, ahol a padló nedves, zsíros vagy más módon csúszós lehet. Az ilyen munkakörnyezetek közé sorolhatunk éttermeket, üzemi konyhákat, kórházakat, raktárakat vagy építkezéseket.

Áramütés elleni védelem

Azokban az iparágakban, ahol fennáll az áramütés veszélye, szükség lehet áramütés elleni védelemmel ellátott munkacipőre. Nem minden munkacipő rendelkezik ezzel a funkcióval, ezért legyen óvatos, ha ilyen típusú munkacipőt keres.

A végén?

A munkacipőket számos tartóssági és ellenállási tesztnek vetik alá, amelyek alapján kategorizálják őket, és ezt követően a fent említett szabványok alá esnek. A munkacipőket számos csoportra osztják, amelyek különböző tulajdonságokat jellemeznek. A cipők jellemzőinek általános rövidítései többnyire a termékleírásokban szerepelnek, aminek köszönhetően nem csak a kép alapján lehet megítélni a cipőt. A munkacipők minősége igazán számít, így biztos lehet benne, hogy kínálatunkban minőségi munkacipőt talál a különböző foglalkozásokhoz és körülményekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük