Blog

Tanácsok szakértőktől: Hogyan válasszuk ki a megfelelő hegesztősisakot

A hegesztés az egyik legveszélyesebb szakma a világon. Azok a munkák, amelyek során a hegesztő nagy hővel és erős fénnyel érintkezik, gyakran kellemetlenek és egészségkárosítóak lehetnek. A hegesztők egyik legfontosabb egyéni védőfelszerelése a hegesztősisak. Egy jó hegesztősisak nem csak a hegesztő szemét és arcát védi a hegesztés intenzív fényétől és hőjétől, hanem javíthatja a hegesztő kényelmét és általános élményét is.

A rendelkezésre álló számos lehetőség miatt nehéz lehet a megfelelő hegesztősisak kiválasztása. Mai cikkünkben csak az Ön számára ismertetjük azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyeket a szakértők szerint figyelembe kell venni a hegesztőfülke kiválasztásakor, hogy biztosítsa biztonságát és kényelmét hegesztés közben.

A hegesztés típusa

Különféle hegesztési típusokat ismerünk, mint például a MIG, AWI vagy FŰRÉSZ. Ezen eljárások mindegyike más-más fényerőt és UV-védelmet igényel. Például a TIG-hegesztés alacsonyabb fény- és hőmennyiséget termel, mint a MIG-hegesztés. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő hegesztőburkolat kiválasztása kritikus fontosságú a hegesztő biztonságának és kényelmének biztosítása érdekében hegesztés közben, függetlenül a hegesztési folyamat típusától.

Lencse árnyékoló

A lencse árnyékolása határozza meg a hegesztősisak sötétségi szintjét. Minél magasabb a színárnyalat száma, annál sötétebb a lencse. Például a MIG-hegesztéshez általában 7-13-as árnyalati tartományra van szükség, míg a TIG-hegesztéshez csak 8-13-as árnyalattartományra van szükség. Fontos megjegyezni, hogy a nem megfelelő lencseárnyalatú hegesztősisak használata a szem megerőltetését, fáradtságát és akár hosszú távú látáskárosodást is okozhat.

Öntompító vagy passzív lencsék?

Öntompító hegesztő burkolatok kényelmük és sokoldalúságuk miatt népszerűek a hegesztők körében. Ezek a sisakok beépített érzékelővel vannak felszerelve, amely automatikusan érzékeli a hegesztőív gyulladását, és gyorsan elsötétíti a lencse árnyékát, hogy megvédje a szemet az intenzív fénytől és hőtől. Hegesztés után a lencse gyorsan világosabb árnyalatúvá válik, így a hegesztőnek nem kell kézzel felemelnie a sisakot a homlokára.

A másik felén, passzív hegesztő burkolatok fix pajzsa van, és kérje meg a hegesztőt, hogy az ív meggyújtása előtt kézzel engedje le a burkolatot. A passzív hegesztősisakok általában olcsóbbak, mint az öntompító sisakok, de több erőfeszítést igényelnek a hegesztőtől, ami a nyak megerőltetéséhez és kifáradásához vezethet. Ebbe a kategóriába tartozhatnak azok a hegesztőpajzsok is, amelyeket nem a fejre rögzítenek, de az arc előtt kell tartani.

Kényelem és illeszkedés

A hegesztősisaknak kényelmesen és biztonságosan kell ülnie a fejen a munkához. Számos tényezőt érdemes figyelembe venni a választás során.

A gubó súlya

A motorháztető súlya döntő tényező, amely befolyásolja a kényelmet. A nehéz sisak megerőlteti a nyakát és kifáradását okozhatja, ami megnehezíti a hosszú távú viselést. Keressen egy könnyű sapkát, amelyet órákig viselhet anélkül, hogy elnehezülne.

Búra kitöltés

A kényelem biztosításában fontos szerepet játszik a kapucni párnázottjára. A párnának puhának és nedvszívónak kell lennie, és egyenletesen kell elosztania a sisak súlyát a fején. Keressen vastag, kényelmes párnázott sisakot, amely idővel nem tömörül.

Búra szellőzés

A szellőzés egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a kényelem érdekében. A jól szellőző sisak megakadályozza a hő és izzadság felhalmozódását, így kényelmesen érzi magát hegesztés közben. Keressen megfelelő szellőzésük és légáramlású sisakot.

Búra állítható

A kapucni állíthatósága döntő fontosságú a kényelmes viselet érdekében. Keressen egy állítható fejfedővel ellátott sisakot, amely lehetővé teszi, hogy a sisakot a fej méretéhez és alakjához igazítsa. Ez biztosítja, hogy a sisak kényelmesen illeszkedjen a fejre anélkül, hogy túl szoros vagy túl laza lenne.

A hegesztés igazi művészet, ha szakmákról van szó. Ehhez azonban minőségi védelmet kell biztosítani a kirepülő szikrák ellen, erős megvilágítást és leegyszerűsítve a munkavégzés során, különösen a becses látványt kell védeni, enélkül nem lehetne ezt a szakmát végezni. Minőségi hegesztősisakot kell választani, ami jó minőségű anyaggal, beállítási lehetőséggel, de megfelelő lencsékkel is rendelkezik. Válasszon körültekintően, aminek köszönhetően kellemesebbé és könnyebbé teheti hegesztési munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük