Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hallásvédőt arányosan a munkahelyi zaj mennyiségéhez

A túlzott munkahelyi zaj negatív hatással van a munkateljesítményre, különösen olyan munkakörülményekben, ahol gyakran lehetetlen teljesen kiküszöbölni. Ilyen körülmények között végzett munka esetén fennáll a munkavállalók maradandó halláskárosodásának kockázata, ami alapvetően befolyásolhatja a munkavállaló életminőségét. A zajos környezet elleni védelem érdekében azonban hatékony védőfelszerelés játszik szerepet a hallás károsodásának megelőzése érdekében. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Decibel – A hangintenzitás szintjének mértékegysége

A decibel (rövidítve dB) a hangintenzitás mérésére szolgál. A hangintenzitást decibelskálával fejezzük ki, amely logaritmikus. Ez azt jelenti, hogy minden 10 dB-es növekedés a hangintenzitás tízszeres növekedését jelenti. Például egy 70 dB-es hang tízszer hangosabb, mint egy 60 dB-es hang.

A 85 dB-t meghaladó zajszintek potenciális hallásveszélyt jelenthetnek, ha egy személy hosszú ideig ilyen hangoknak van kitéve. 120 dB-nél a hirtelen hang maradandó halláskárosodást okozhat. Extrém 140 dB-es szint esetén maradandó halláskárosodás léphet fel még akkor is, ha rövid ideig van a személy egy ilyen intenzív hangnak kitéve. A hallásvédelem minden esetben elengedhetetlen. De milyen választani a munkádban?

Hangszigetelés – H, M, L, SNR

A hangszigetelést, amelyet H (magas), M (közepes), L (alacsony) és SNR (jel-zaj arány) értékekkel fejeznek ki,  a hallókészülékek képességének értékelésére használják. Ezek az értékek segítenek meghatározni, hogy a hallókészülék milyen mértékben képes blokkolni a nem kívánt zajokat a különböző frekvenciasávokban:

 • H (magas) – magas frekvenciák hallási szigetelése – minél nagyobb az érték, annál inkább kiküszöböli az éles és magas hangokat,
 • M (közepes) – közepes hallási izoláció – meghatározza a középfrekvenciás hangok intenzitását,
 • L (Low) – Alacsony frekvenciák hallási izolálása – a mély hangok elnyomásának intenzitását jellemzi,
 • Az SNR (Signal-to-Noise Ratio, jel-zaj arány) – Jel-környezeti zajarány – a hallókészülékek általános hatékonyságát fejezi ki a hang minden frekvencián történő kiküszöbölésében.

A hallásvédelem alá tartozó szabványok

Az EN 352 alapszabvány szabályozza a munkahelyi védőruházaton belüli hallásvédelem általános követelményeit. A szabvány azonban más, specifikusabb szabványokra oszlik, a hallásvédelem jellegének megfelelően:

 • EN 352-1 Kagylós Hallásvédők, amelyek két funkcionális héjjal vannak ellátva, amelyek lefedik a felhasználó fülcimpáját.
 • EN 352-2 – Hallásvédő dugók (füldugók) – fülvédők, amelyeket közvetlenül a hallójáratba vagy a fülkagylóba helyeznek
 • EN 352-3 – Az iparban használt összes fülvédő, amely közvetlenül a munkahelyi védősisakhoz van rögzítve
 • EN 352-7 – Szintfüggő hallásvédők / Otoplasztikus segédeszközök

A professzionális márkák számítási módszerrel kategorizálják a hallásvédő termékeket iparág-specifikus alkalmasságuk szerint. Ezek alapján a következő megnevezések léteznek:

 • S – képesség a jelzések hallására a vasúti közlekedésben
 • V – a közlekedési jelzések hallásának képessége
 • W – általában a figyelmeztető jelzések hallásának képessége
 • E – a járművezetők jelzéseinek hallására való képesség (E1 – nagyon kényelmes; E2 – megfelelő; E3 – feltételesen megfelelő)

A munkahelyi zaj mennyisége és a hallásvédő eszközök kiválasztása

 • 60-70 dB – irodai környezet – nincs szükség hallásvédelemre
 • 80-90 dB – építőipar és gyártás – hallásvédő dugók
 • 100 dB – zajos gépkezelő – fültokok közepes zajszigeteléssel
 • 110 – 120 dB – repülőgépipar, nehézipar, zeneipar – Fültokok magas zajszigeteléssel (ideális esetben védősisakkal együtt)

A hallásvédelem bizonyos munkakörülmények között elengedhetetlen, a védősisakkal vagy védőszemüveggel együtt.Egészségünk csak egy van, ezért a krónikus vagy foglalkozási megbetegedések megelőzése érdekében megfelelően kell védekeznünk munkahelyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük