Blog

Alkalmasak a hőálló kesztyűk hegesztési munkákhoz?

Munka közben a hegesztők veszélyes munkaeszközöket használnak a különböző típusú hegesztéseknél. Minden esetben azonban magas a hőmérséklet, amely a fémeket formázott hegesztések segítségével köti össze. Ilyen típusú munkáknál nem zárhatjuk ki, hogy a forró, repólú szikrák  drasztikusan megégethetik bőrünket. Ezért minden hegesztő kiváló minőségű, hegesztésre tervezett, elsősorban vastag bőrből készült munkakesztyűt kellene használnia. De lehet-e hőálló kesztyűt használni hegesztéskor?

A hegesztési munkák kockázatai

Az ilyen típusú szakmában számos a buktató és a veszély. A veszélyek legfontosabbika közé tartozik a magas hőmérsékletnek és füstnek való káros kitettség , az égési kockázat, az elektromos veszélyek és még sok más.

Ezért a védőkesztyű mellett védőszemüveget  ill. hegesztőpajzsot,  és bizonyos helyzetekben légzésvédelmet  is kell viselni  (különösen hegesztések vagy fémmunkák tisztításakor). Nem szabad elhanyagolnia  a megfelelő munkaruhát sem, legyen szó kifejezetten hegesztőknek tervezett ruhákról vagy hegesztőkötényről, amely megvédi Önt a szikráktól és a hőtől.

A munkakesztyűkre és hegesztő védőeszközökre vonatkozó biztonsági előírások

Hegesztő kesztyűk szabványai

A hegesztőkesztyűknek szigorú szabványoknak kell megfelelniük, amelyek különböző szintű biztonsági követelményeket határoznak meg. Az EN ISO 21420, EN 407, EN 388 és EN 12477 szabványok mindegyike általános követelményeket és vizsgálati módszereket tartalmaz a hegesztéshez szükséges hőállóságra, mechanikai tulajdonságokra és paraméterekre vonatkozóan.

Az EN 12477 szerinti tanúsítás csak akkor adható meg, ha a munkakesztyűt előzőleg az EN ISO 21420, EN 388 és EN 407 szabvány szerint tanúsították. A hegesztőkesztyűknek védeniük kell a szakmában rejlő kockázatoktól, ezért a 2. kategóriába tartoznak. Ezért különös figyelmet kell fordítani az e kesztyűkre vonatkozó előírások betartására.

Szemvédő eszközök szabványai

Nagyon fontos a szem védelme a vakító fénytől a hegesztés során. A hegesztési védőberendezések specifikációit három szabvány határozza meg:

  • EN 169 – szűrőáteresztő képesség hegesztőüvegekhez
  • EN 175 – védelmi szint paraméterei
  • EN 379 – Automatikus hegesztőszűrők és optoelektromos szűrők sajátosságai és kapcsolói

A hőálló kesztyűk jellemzői

  • Hővédelem
  • Olvasztott fémvédelem
  • Mechanikai ellenállás
  • Rugalmasság és kényelem
  • Hosszú távú ellenálló képesség
  • Légáteresztő

Hőálló kesztyűk anyagai

A hőálló munkakesztyűk főleg szintetikus anyagokból, kivételesen frottírpamutból készülnek. A szintetikus anyagok főként nejlon, nitril, kevlár vagy grafén szálak. Annak ellenére, hogy ezek az anyagok ellenállnak a magas hőmérsékletnek, nem garantált, hogy hegesztés közben kitartanak. A repülő szikrák formájában megjelenő nyílt tűz miatt meg kell vizsgálni a hőálló kesztyűk egyes anyagait és azok nyílt lánggal szembeni ellenállását. Ezért hajlamosabbak vagyunk azt hinni, hogy  a hegesztési munkákhoz a legbiztonságosabb  az  erre a munkára tervezett bőrkesztyű használata.

A hőálló kesztyűk ideálisak forró építőanyagok kezelésekor, forró munkakörnyezetben, üveggyártásban és alkalmanként kovácsművészetben. A munkaeszközök kezelése egy kicsit könnyebb és kényelmesebb ezekkel a kesztyűkkel. Ha más típusú munkakesztyűt is keres, ne habozzon megnézni ajánlatunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük