Blog

Tippek és trükkök a munkacipők közvetlenül a lábához való igazításához

A munkacipők lábra szabása kényelmet, tartást és védelmet nyújthat, ami fontos, ha sok időt tölt a lábán a munkahelyén. Néha azonban a cipő nem úgy illeszkedik, ahogyan azt elképzelné, és keresi a módját, hogy kibírja a műszakot. Számos hiba okozhat kényelmetlenséget a lábában. Ebben a cikkben azonban tippeket és trükköket fogunk összefoglalni, hogyan érezzük jól magunkat még órákig tartó állás vagy séta közben is.

A megfelelő méretű munkacipő kiválasztása

Új munkacipő kiválasztásakor kétszer is gondolja át a választott méretet. A különböző típusú cipők eltérő méretűek lehetnek, ezért feltétlenül olvassa el az adott típusú cipő mérettáblázatát. Ha könnyű és rugalmas cipőről van szó, akkor általában a láb tényleges méretét kell kiválasztani. Elsősorban a kényelemre koncentrálj, és ha a lábad mérete két szám között van, válaszd a nagyobbat. A hosszon kívül fontos figyelembe venni a láb szélességét is.Vannak, akiknek szélesebb a lába, mint másoknak, ezért érdemes megfontolni, hogy szüksége van-e szélesebb szabású cipőre.

A robusztusabb formájú munkacipőknél, vagy a hidegebb körülmények között hordott téli cipőknél gondoljon arra, hogy esetleg vastagabb zoknit viseljen. Határozottan nem szeretné, ha a cipője nyomná a lábujjait, és egész nap talpon kell lennie ezzel az érzéssel. Kerülje el a kényelmetlenséget és a dörzsölést, ha egy számmal nagyobb munkacipőt választ. Ha pedig attól tart, hogy laza lesz a cipője, válasszon olyat, amelyik fűzős, és kényelmének megfelelően meg is húzhatja.

Munkájához megfelelő cipőanyag

A munkacipő anyagának megfelelő kiválasztása az adott munkakörtől, szakmától és iparágtól függ. A legtöbb minőségi cipő bőrből vagy gumiból készül, mert nagy ellenállást biztosít a mechanikai sérülésekkel szemben.Ezen túlmenően azonban olyan speciális jellemzőkkel is rendelkezhetnek, amelyek bizonyos munkakörökben vagy iparágakban előnyösek lehetnek:

 • Az acél orrú biztonsági cipők elengedhetetlenek az építők, villanyszerelők vagy kertészek számára, mivel védelmet nyújtanak a lábujjaknak és a lábaknak a sérülésektől, például a leeső nehéz tárgyaktól.
 • A villanyszerelők és elektronikai technikusok előnyben részesítsék az antisztatikus védelemmel ellátott lábbeliket, amelyek minimálisra csökkentik az érzékeny elektronikus berendezések statikus elektromosság általi károsodásának kockázatát.
 • A nedves munkakörülmények között vagy a terepen bárhol dolgozó dolgozók értékelhetik a víz lepergető anyagú lábbeliket, amelyek szárazon tartják a lábukat.
 • A szakácsok, az egészségügyi dolgozók és a szállodai személyzet könnyű textilcipőt használhat lélegző anyaggal, amely meleg és párás körülmények között is fenntartja a láb optimális hőmérsékletét.
 • Az álló munkahelyzet határozottan előnyben részesíti a párnázott és talpbetétes cipőket, ami segít csökkenteni a lábak fáradását a hosszú munkaidő alatt.
 • Számos szakma, köztük a gazdálkodók, a laboratóriumi technikusok vagy a vegyipari dolgozók értékelni fogják a gumiból készült munkacipőket, amelyek vízállóak és megvédik a lábukat a nem kívánt anyagoktól.

Ne hanyagolja el a munkacipők gondozását

 1. A cipők rendszeres tisztítása eltávolítja a szennyeződéseket és megőrzi megjelenését. Használjon puha kefét vagy ruhát a por és szennyeződés eltávolításához.
 2. Miután megnedvesedett vagy esőben dolgozott, hagyja a cipőt természetesen szobahőmérsékleten megszáradni. Kerülje a mesterséges hőforrást, hogy ne sértse meg az anyagukat.
 3. A cipőbetét rendszeres tisztítása vagy cseréje segít megőrizni a higiéniát és a kényelmet a cipőben. Szükség esetén használjon fertőtlenítő sprayt.
 4. Megfelelő ápolószerek, például bőr cipőkrém vagy spray használata hidratálja az anyagot és meghosszabbítja élettartamát.
 5. Ha több pár munkacipője van, váltogatva mindegyik pár pihenhet egy kicsit, és elkerülhető a túlzott kopás.

A lábak kényelme fontos része a kiváló munkavégzésnek. Válasszon olyan munkacipőt, amely megfelel az igényeinek és a munka tartalmának, és rendszeresen ügyeljen azok állapotára és élettartamára. Ne hagyja figyelmen kívül az ebben a cikkben található tippeket, és úgy gondoljuk, hogy ezek meghozzák a kívánt kényelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük