Blog

A munkakesztyűk színeinek jelentése a könnyű azonosítás érdekében

A munkakesztyűk alapvető biztonsági felszerelések, amelyeket a különböző iparágakban, például az építőiparban, a gyártásban és az autóiparban dolgozó szakemberek használnak. Ezek a kesztyűk nemcsak a kezet védik meg a sérülésektől, hanem segítik a dolgozókat feladataik hatékonyabb elvégzésében.

Azonban a piacon elérhető sokféle típusú munkakesztyű miatt nehéz lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól. Ennek a problémának a megoldására sok cég kezdett színkódos kesztyűt használni, hogy jelezze konkrét célját. Ebben a cikkben megvitatjuk a munkakesztyűk különböző színeinek jelentését, és azt, hogyan használhatók a könnyű azonosítás érdekében.

Alapvető jelek a kesztyűn

A munkakesztyűn lévő szimbólumok a kesztyű típusától és az iparágtól függően eltérőek lehetnek. A kesztyűkön előforduló gyakori szimbólumok a következők:

  • CE jelölés: azt jelzi, hogy a kesztyű megfelel az Európai Unió egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi szabványainak.
  • Az ANSI szimbólum: azt jelzi, hogy a kesztyű megfelel az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet által a vágás-, szúrás- és kopásállóságra vonatkozó szabványoknak.
  • Az EN 388 szimbólum: azt jelzi, hogy a kesztyű megfelel a fizikai kockázatok elleni mechanikai védelem európai szabványainak.
  • Az EN 374 szimbólum: azt jelzi, hogy a kesztyű megfelel a vegyszerek és mikroorganizmusok elleni védelem európai szabványainak.
  • ISO-szimbólum: azt jelzi, hogy a kesztyű megfelel a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organisation for Standardization) szabványainak különböző tényezők tekintetében, mint például a méret, a minőség és a teljesítmény.
  • Szimbólumok: ütésállóság, elektromos védelem, hőállóság vagy hidegállóság.

Mire jó a munkakesztyűk színkülönbsége?

1. Biztonság

Egyes iparágak, például az építőipar és a gyártás, különböző munkafeladatokhoz speciális kesztyűt kell használni. A színkódolt kesztyűk megkönnyítik a dolgozók számára a megfelelő kesztyű kiválasztását a munkához, csökkentve ezzel a balesetek és sérülések kockázatát.

2. Higiénia

Azokban az iparágakban, ahol a kesztyűt higiéniai célokra használják, mint például az élelmiszeripar, a színkódolt kesztyűk segíthetnek-e megelőzni a keresztszennyeződést. A dolgozók könnyen beazonosíthatják a különböző feladatokra tervezett kesztyűket, mint például a nyers hús vagy zöldségek kezelésére.

3. Hatékonyság

A kesztyűk szín szerinti megkülönböztetése hatékony módja lehet a precíz és helyes munkavégzésnek. Néha megtörténhet, hogy két pár kesztyű ugyanúgy néz ki, akár anyagát, akár kialakítását tekintve. A szín azonban képes megkülönböztetni a karakterüket, aminek köszönhetően minden munkafeladathoz tudja, melyiket válassza.

Munkakesztyű színelmélet

Sárga szín

A sárga kesztyűt élénk színük jellemzi. Ez a szín leggyakrabban gumikesztyűben található, de még dielektromos kesztyűvel sem fog hiányozni. A sárga gyenge árnyalatában találhatunk hőálló kesztyűt vagy ujjatlant is, amelyek színe a hőt jellemzi.

Kék szín

A kék kesztyűt gyakran használják az élelmiszeriparban vagy más olyan iparágakban, ahol fontos a higiénia, mivel a kék szín segíthet megállapítani, hogy a kesztyű egy darabja elszakadt-e, és esetleg szennyezte-e a terméket. Ebben a színben elsősorban eldobható munkakesztyűket találhatsz, akár latexből, akár PE-ből. A higiénikus színek közé tartozik a fehér is.

Fekete szín

A fekete kesztyűt gyakran használják olyan iparágakban, mint az építőipar vagy a tereprendezés, ahol a dolgozóknak olyan tartós kesztyűre van szükségük, amely ellenáll a durva kezelésnek, valamint a szennyeződéseknek és szennyeződéseknek. Általában ezt a leírást használhatjuk bármely szakma jellemzésére és annak szükségességére, hogy sötét munkakesztyűt viseljenek. Példaként említhetjük a fekete latex kesztyűket, amelyeket a tetoválóművészek használnak, akik többnyire fekete festékkel dolgoznak.

Fluoreszkáló festék

Az élénksárga vagy narancssárga színű kesztyűket úgy készítik el, hogy a munkahelyen láthatóak legyenek. Az ilyen kesztyűk alkalmasak az utakon, építkezéseken vagy erdőben dolgozók számára. Gyakran fényvisszaverő elemeket is tartalmaznak a jobb láthatóság érdekében.

A kesztyűk többszínű változatai

A kesztyűk többszínű változatai szinte mindig különböző anyagokat tartalmaznak különböző színekben. Remek eszköz például a textil és gumi anyagok, vagy a textil és a bőr megkülönböztetésére. A kategóriákban két színben, azaz kétféle anyagú kesztyűt találhatsz mártott kesztyű, bőr-textil munkakesztyű, rezgéscsillapító munkakesztyű, hidegálló munkakesztyű vagy porózus védőkesztyű.

A kesztyűk színe segíthet a munkakesztyűk anyagának jobb azonosításában, aminek köszönhetően könnyebbé teheti a kiválasztásukat. A munkakesztyűk fő színei a sárga, kék, fekete és a kombinált színek, amelyek megkülönböztetik a különböző típusú anyagokat egy pár munkakesztyűben. Többek között ne feledkezzen meg az egyéb védőfelszerelésekről sem, amelyek az igényesebb körülmények között is megkönnyíthetik és kényelmesebbé tehetik a munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük