Blog

Hogyan kell megfelelően viselni és használni a légzőkészüléket a munkahelyen

A légzésvédelem egyes szakmák szerves részét képezi. Ezek olyan foglalkozások, vagy inkább munkahelyek, ahol fennáll a veszélyes részecskék belélegzésének veszélye, legyen szó gázról, vegyszerekről, vírusokról, baktériumokról vagy porról.

Légzőkészülékekkel leggyakrabban az egészségügyben találkozunk, ahol ápolónők, orvosok, laboránsok vagy fogorvosok is vannak. Többek között a légzőkészülékek fontosak az építőiparban falbontáskor vagy mindenhol, ahol porszemcsék felszállnak a mennyezetre. Ha nem por, akkor cement, üvegszál vagy szigetelés, amelyek veszélyesek az emberi szervezetre. Ugyanilyen veszélyesek azok a vegyszerek, amelyeket gyártócsarnokokban, festőműhelyekben és egyszerűen mindenütt találunk, ahol a vegyszerek a levegőben repülnek.

Megfelelő használat esetén a légzőkészülékek hatékony védelmet nyújthatnak a levegőben lévő káros részecskék vagy gázok ellen. Úgy működnek, hogy kiszűrik a belélegzett levegőt, és eltávolítják az egészségünkre ártalmas részecskéket. A légzőkészülékek segítenek megelőzni az olyan légúti betegségeket, mint az asztma, a hörghurut és a tüdőrák, amelyek a levegőben lévő részecskéknek való hosszú távú expozícióból származhatnak.

Hogyan válasszunk légzőkészüléket szakmájukhoz

A válasszon légzőkészüléket részben egyszerű. Kétféle légzőkészülék létezik, a részecskeszűrő és a gáz- és gőz légzésvédők.

A részecskeszűrős légzőkészülékeket a levegőben lévő részecskék, például por, füst vagy köd szűrésére tervezték. Használhatók a dolgozók védelmére olyan iparágakban, mint az építőipar, a bányászat és a mezőgazdaság, ahol gyakori a levegőben lévő részecskéknek való kitettség. Szűrési hatékonyságuk alapján a részecskeszűrős légzőkészülékek több osztályban is kaphatók, a leggyakoribbak az N95, FFP1, FFP2 és FFP3légzőkészülékek. A légzőkészülékeket úgy tervezték, hogy kiszűrjék a levegőben lévő részecskék 95%-át, és általánosan használják egészségügyi intézményekben a fertőző betegségek és vírusok elleni védelemre.

A gáz- és gőz légzőkészüléket úgy tervezték, hogy megvédje a dolgozókat a káros gázoktól és gőzöktől, például vegyszerek, oldószerek vagy növényvédő szerek által termelt gázoktól és gőzöktől. Az ilyen légzőkészülékek fél- vagy teljes arcú kivitelben is léteznek. A féloldalas légzőkészülékek eltakarják az orrát és a szájat, és szűrőkkel vagy patronokkal használhatók bizonyos típusú gázok vagy gőzök eltávolítására. Használhat védőszemüveget a szem védelmére. A teljes arcot fedő légzőkészülékek az egész arcot lefedik, és szűrőkkel vagy patronokkal is használhatók, valamint olyan motoros légtisztító légzésvédőkkel, amelyek akkumulátorról táplált ventilátort használnak a levegő szűrőkön vagy patronokon való átmozgatására.

Hogyan kell helyesen viselni az eldobható légzőkészüléket

Miután kiválasztotta a megfelelő típusú légzőkészüléket, tudnia kell, hogyan kell megfelelően viselni. Minden alkalommal, amikor felveszi a légzőkészüléket, mosson kezet, hogy ne szennyeződjön rá még a munka megkezdése előtt. Szükség esetén használjon fertőtlenítőszert.

Vigye fel a maszkot az arcára, és próbálja meg megnézni, hogy megfelel-e az Ön számára. Rá fog jönni, hogy ha letakarja a maszkot a kezével és belélegzi, nem szabadna kilépnie a levegőnek. Levegőszivárgás esetén a lehető legszorosabban rögzítse a maszkot az arcán. A forma beállításához használhatja az orr területén lévő fémlemezt. Miután a légzőkészüléket szilárdan az archoz rögzítette, fogja meg a gumiszalagokat, és húzza át a fülére. Ha szükséges, akkor is beállíthatja a légzésvédőt az arcon. Viselés közben ne érintse meg a maszk elejét, mert az elszennyeződhet. Ha módosítania kell a maszkot, tegye meg a gumiszalagok megérintésével.

A munkahelyen a légzőkészülék cseréjének gyakorisága a légzőkészülék típusától és a munkakörnyezettől függ. Fontos, hogy kövesse a gyártó ajánlásait és a légzőkészülék használatára vonatkozó előírásokat vagy utasításokat. A légzőkészüléket minden használat után ártalmatlanítani kell, ha beszennyeződik vagy megsérül. Ezek olyan légzőkészülékek, amelyek nem rendelkeznek cserélhető szűrővel.

Hogyan kell helyesen viselni a cserélhető szűrőkkel ellátott légzőkészüléket

Az ilyen légzőkészülék megfelelő viselése megvédi Önt a veszélyes vegyi anyagoktól, gázoktól és gőzöktől. Először is fontos a megfelelő méret kiválasztása. A légzőkészüléknek szorosnak kell lennie, de nem túl szorosnak kell lennie, és nem akadályozhatja a látást vagy a kommunikációt.

Mielőtt felveszi a légzőkészüléket, ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta sérülések, például repedések vagy szakadások a hevedereken vagy a szűrőbetéteken. Győződjön meg arról, hogy a szűrőpatronok megfelelően vannak behelyezve és rögzítve. A szűrőknek minden használat előtt újnak vagy tisztának kell lenniük. Tartsa a légzőkészüléket az arcán, és húzza át a pántokat a fején, úgy, hogy a légzőkészüléket elfedje az orrát és a száját. Állítsa be a hevedereket a biztonságos és kényelmes illeszkedés érdekében.

A légzőkészülék összecsukásakor ügyeljen arra, hogy ne fogja meg a kezével az elülső részt. Beszennyezheti a szűrőket. A legjobb, ha a légzőkészüléket a hevedereknél fogva a fej hátuljától előre húzza. Használat után a légzőkészüléket tartsa tiszta és száraz helyen, távol a közvetlen napfénytől és minden lehetséges szennyeződéstől.

Az ilyen típusú légzőkészülékek szűrőinek cseréje a szűrő típusától, a levegőben lévő szennyeződések koncentrációjától vagy a légzés sebességétől függ. Általános szabály, hogy egyes gyártók nyolc óra használat után javasolják a gáz- és gőzszűrők cseréjét, míg mások már 30 percnyi használat után, erősen szennyezett környezetben javasolják a cserét. A legjobb, ha követi a közvetlenül a gyártótól kapott utasításokat a csomagoláson.

A légzőkészülékek hatékony védelmet nyújtanak a légutaknak szennyeződések, por, vegyszerek, vírusok és veszélyes gázok ellen. Különféle iparágakban használhatja őket, amelyek alapján kiválaszthatja a megfelelő modellt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük