Blog

Kiváló minőségű fényvisszaverő munkaruha közúti munkához

Az utakon végzett munka során a biztonság a legfontosabb. Ez minden olyan munkavállalóra vonatkozik, aki utakon vagy azok közelében, gyenge fényviszonyok mellett vagy sötétben dolgozik. Az építőmunkásoknak, útmunkásoknak vagy akár mentőmunkásoknak vagy tűzoltóknak láthatónak kell lenniük. A biztonság érdekében fontos, hogy minden közlekedő, így a gyalogosok számára is látható legyen. Az élénk színű fényvisszaverő munkaruha biztosítja a legjobb láthatóságot.

Azonban nem minden fényvisszaverő munkaruha egyenlő. A minőségi fényvisszaverő munkaruha nagy hatással lehet a munkavállalók közúti biztonságára. Ebben a cikkben megnézzük, milyen előnyei vannak a jó minőségű fényvisszaverő munkaruháknak, és mire kell figyelni a választásukkor.

Minden fényvisszaverő ruha alapja

Minden fényvisszaverő munkaruha alapja a fényt visszaverő anyag. Ez az anyag általában kis üveggyöngyökből vagy mikroprizmákból áll, amelyek szövet- vagy vinilrétegbe vannak ágyazva.  Amikor a fény rávilágít ezekre a gömbökre vagy prizmákra, az visszaverődik a fényforrás felé, így a viselője láthatóbb lesz gyenge fényben vagy sötétben. A visszavert fény mennyisége a fényvisszaverő anyag minőségétől, valamint a ruha kialakításától és felépítésétől függ.

A fényvisszaverő anyag mellett a ruházat színe is fontos. A fluoreszkáló színek, például a sárga vagy a narancssárga a leggyakrabban használt színek az utazáshoz használt munkaruhákhoz. Biztosítják a dolgozó láthatóságát a nap folyamán, és megkülönböztetik őt a közlekedés többi résztvevőjétől. A fényvisszaverő anyagokon kívül a kiváló minőségű fényvisszaverő munkaruha egyéb biztonsági jellemzőkkel is rendelkezhet, például fényvisszaverő csíkokkal és tartós szerkezettel, hogy ellenálljon a munka követelményeinek.

Fényvisszaverő elemek elosztása munkaruhákon

A munkaruházaton a fényvisszaverő elemek elhelyezése a munkakör vagy az iparág sajátos követelményeitől függően változhat. Általában azonban a fényvisszaverő elemeket általában olyan területeken helyezik el, ahol gyenge fényviszonyok mellett a legjobban láthatóak mások számára, például a háton, a mellkason, a karokon és a lábakon.

Például az építőipari vagy útépítési munkások fényvisszaverő szalagot vagy foltot viselhetnek a mellényükön, kabátjukon és nadrágjukon, hogy javítsák láthatóságukat az autósok és a nehézgépeket kezelők számára. Hasonlóképpen, a sürgősségi dolgozók, például a rendőrök, a tűzoltók és a mentők egyenruhájukon fényvisszaverő csíkok vagy foltok lehetnek, hogy vészhelyzetekben jobban láthatóak legyenek.

A munkaruházaton lévő fényvisszaverő elemek méretét és elhelyezését iparági szabványok vagy kormányzati előírások is szabályozhatják, a maximális láthatóság és a dolgozók biztonsága érdekében. Ezek a szabványok iparágonként és országonként eltérőek lehetnek.

A fényvisszaverő munkaruhák biztonsági előírásai

Az EN ISO 20471 nemzetközi szabvány előírja a jól látható munkaruházat követelményeit a magas kockázatú területeken dolgozó munkavállalók számára. A biztonsági munkaruha helyes használata nagyon fontos, és prioritást kell élveznie, még akkor is, ha a munkanapnak csak egy rövid szakaszában dolgozik olyan területen, ahol fontos a láthatóság. Az EN ISO 20471 felváltotta a régebbi EN 471 szabványt, és három osztályba sorolható aszerint, hogy milyen kockázati zónában dolgozik, és hogy a termék mennyire képes megvédeni a munkavállalót.

Minden termékben a fényvisszaverő elemeknek láthatónak kell lenniük az adott osztály követelményeinek megfelelően. Ez a követelmény határozza meg, hogy mekkora területet kell lefedniük a fényvisszaverő elemeknek és a fluoreszkáló anyagoknak. Minden fényvisszaverő elemnek képesnek kell lennie a fény visszaverésére, valamint a 2. osztályú termékekre a régebbi EN 471 szabvány szerint.

A közúti munkavégzés során a klasszikus munkaruha mellett fényvisszaverő munkamellényt használnak, amelyet elsősorban a vezetők vagy a felügyelők használnak a munkahelyen, de minden autó kötelező felszereléséhez is hozzátartoznak.  Napos ruhák esetén, amikor túl meleg van a munkáskabáthoz, mindenképpen élj a lehetőséggel fényvisszaverős munka pólok, amiben garantáltan látszani fogsz. Ellenkező esetben, azaz száraz időben, fényvisszaverő esőkabáthoz nyúlhat, amely víz- vagy hóálló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük