Blog

Mit kell biztosítania a munkacipőnek az álló munkavégzéshez?

A munkacipő képezi az alapját minden olyan munkavállaló biztonságának és kényelmének, aki munkaidejét a lábán tölti. A megfelelő munkacipő nem csak az esztétikáról szól, hanem mindenekelőtt a lábfej védelméről és megtámasztásáról a hosszú állás közben. Ezért ebben a cikkben megvitatjuk, hogy minden cipőnek milyennek kell lennie az ilyen munkatevékenységekhez, és milyen modellek közül választhat.

Első a kényelem

Akár veszélyes munkakörülmények között dolgozik, akár nem, a kényelemre bármikor, bárhol szükség van. A munkacipőnek elegendő támogatást és stabilizációt kell biztosítania a láb és a boka számára, hogy állás közben fenntartsa a helyes testtartást. A támogatás hiánya az ízületek és izmok nem kívánt megterheléséhez vezethet, fájdalmat vagy fáradtságot okozva. A jó munkacipőnek beépített párnázással és ütéselnyeléssel kell rendelkeznie, amely segít elnyelni a nyomást és ütéseket, amelyeknek a lábak járás és állás közben ki vannak téve.

Veszélyek elleni védelem

De ha olyan munkahelyen tartózkodik, ahol szinte minden lépésen veszély leselkedik, akkor olyan cipőt kellene használnia, amely megvédi a lábát, függetlenül attól, hogy mire lép. A lábak egyik leggyakoribb sebezhető területe a lábujjak és a lábfej eleje. Ezért a munkacipőknek beépített védőelemekkel kell rendelkezniük, például fém vagy kompozit fóliákkal vagy tüskékkel, amelyek megvédik a lábujjakat a sérülésektől, amikor nehéz tárgyak esnek rá vagy ütköznek a lábbal. A kompozit elemekkel ellátott munkacipőket elsősorban a termelésben vagy az építőiparban dolgozók használják.

A talp stabilizálása

Álló munkavégzés során az ív, vagy a boka csontjának stabilizálása elengedhetetlen, ha szeretné, hogy a lába kényelmes és biztonságban maradjon a munkaidő alatt. A láb rögzítése minden oldalról többféleképpen lehetséges:

  • Megfelelő hosszú rögzítés (fűzők, cipzárak,…)
  • A cipőbetétek megfelelő választéka
  • Tépőzáras támasztóhevederek a bokacsont körül

A cipő anyagának szellőző képessége

Válasszon olyan anyagból készült munkacipőt, amely szellőzik ill. lehetővé teszi a levegő behatolását, például hálós, perforált bőr vagy nyitott texturált textília anyagból. Ezek az anyagok segítenek szárazon tartani a lábát még hosszabb kopás esetén is. Néha a munkacipők speciális szellőzőcsatornákkal vagy lyukakkal rendelkeznek, amelyek javítják a légáramlást és segítik a nedvességet a cipő belsejéből.

Fontos megjegyezni, hogy a teljesen vízálló anyagok korlátozhatják a levegő bejutását (például munkagumi csizmák), ezért ha olyan környezetben dolgozik, ahol a vízszigetelés is fontos, válasszon olyan cipőt, amely egyensúlyt teremt a nedvességvédelem és a szellőzési képességek között.

Könnyű munkakörülményekhez alkalmas lábbeli

Az igénytelen munkakörülmények között végzett munkatevékenységek esetében különösen a kényelmes, könnyű és biztonságos cipőkre gondolhat. A legnépszerűbb lehetőségek közé tartoznak az egyértelműen működő olyan gyalogos cipők, amelyek alapos támogatást és védelmet nyújtanak a lábnak. Olyan környezetekben, ahol nincs komoly sérülésveszély, elegendő OB, O1 vagy O2 kategóriájú munkacipő. Ez a típus nem rendelkezik kompozit tüskékkel vagy fóliákkal.

Valamivel kényelmesebbek a sportos munkacipők, amelyek magukban foglalják mind a munkacipők sportmodelljeit,  mind a kényelmes cipőket  papucs és flip-flopok formájában. Az ilyen cipők rendkívül igénytelen munkatevékenységekre vagy csak rövidebb munkaidőre alkalmasak.

Olyan munkakörülményekre alkalmas lábbelik, ahol veszély vagy baleset kockázata áll fenn.

Ha olyan körülmények között dolgozik, ahol minden sarkon kockázatok leselkednek, akkor biztosan úgy érzi, hogy szüksége van olyan cipőre, amely védi a lábát, miközben kényelmet is biztosít. Ha megtalálta magát ebben a tulajdonságban, javasoljuk megnézni a kompozit lábujjal és fóliával ellátott boka munkacipők kínálatát, amelyek rendkívül hatékony védelmet nyújtanak a lábak hegyére eső nehéz tárgyak ill. a lyukak  ellen. Egy kicsit több stabilitást, különösen a bakacsont vagy a lábszár területén, egy tartós modellt is biztosít, csak kissé magasabb változatban – félig oleált cipőt.

Bármilyen cipőt is választ a munkájához, minőségi munkacipő modelleket talál különböző stílusokban, méretekben és részletekben. Tekintse meg ajánlatunkat. Reméljük, hogy ezek valamelyike elnyeri tetszését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük