Blog

Munkacipő villanyszerelőknek és szerelőknek

Az elektromos iparban a munkacipő kulcsszerepet játszik a dolgozók védelmének, kényelmének és hatékonyságának biztosításában. A villanyszerelők és szerelőtechnikusok nap mint nap számos technikai kihívással szembesülnek, és speciális igényeiknek megfelelő ruházatra és lábbelire van szükségük. Ebben az esetben a lábbelinek több szabványnak is meg kell felelnie, amelyek alapján kiválaszthatja az ideális munkacipőt.

A villanyszerelők és szerelőtechnikusok cipőire vonatkozó szabványoknak meg kell felelniük

A villanyszerelők és összeszerelő technikusok munkacipőinek meg kell felelniük a meghatározott normáknak és szabványoknak, hogy biztosítsák a biztonságot, valamint a munkájukkal kapcsolatos elektromos veszélyek és egyéb veszélyek elleni védelmet. Íme néhány fontos szabvány, amelyeknek ezeknek a cipőknek meg kell felelniük:

Az EN ISO 61482-1-2 szabvány lefedi az elektromos ívek okozta hőveszéllyel szembeni védelmet. Az ennek a szabványnak megfelelő munkacipőt úgy tervezték, hogy védjen az elektromos ívvel való érintkezés hőhatásaitól.

Az EN 50321-1 szabvány a kisfeszültségen dolgozó villanyszerelők lábbelijére és az elektromos berendezésekre vonatkozik. A szabvány szerinti lábbeliknek védeni kell az áramütés veszélyétől.

Az EN 20349-1 szabvány 1000 V-ig terjedő alacsony feszültségű szigetelő tulajdonságokkal rendelkező lábbelikre vonatkozik. Az ilyen lábbeliknek nagy szigetelő ellenállással kell rendelkezniük az elektromos áram elleni védelem érdekében.

Munkacipő kategóriák villanyszerelőknek és szerelőtechnikusoknak

Ezekhez a szakmákhoz munkacipőt (O) és biztonsági cipőt (S) is beszámíthatunk. A különbség az, hogy a biztonsági cipők biztonsági orral vannak felszerelve. Ezt követően a lábbelit egy szám jellemzi, amely alatt a lábbelinek meg kell felelnie (például O1, O2, S1, S2,…).

Az O és S betűk után található B betű a munka- vagy biztonsági lábbeliket jellemzi, amelyeknek meg kell felelniük a szabvány által pontosan meghatározott alapkövetelményeknek a forma, a felső, a bélés, a nyelv, a talp és az összkialakítás tekintetében.

Az 1-es számnak meg kell felelnie az alapkövetelményeknek, zárt háttal, antisztatikus tulajdonságokkal és nedvszívó képességgel kell rendelkeznie a sarokban.

A 2-es számnak meg kell felelnie az előző követelményeknek, valamint a víz behatolással és abszorpcióval szembeni ellenállása mellett. Ez a kategória nem feltétlenül olyan fontos a villanyszerelők számára, mint az összeszerelő technikusok számára.

A 3-as számnak meg kell felelnie az előző követelményeknek, valamint defektállósággal és futófelülettel kell rendelkeznie.

A 4-es szám a teljesen gumiból vagy műanyagból készült lábbeliket jellemzi, amelyeknek meg kell felelniük az alapvető követelményeknek, valamint a sarokban való nedvszívó képességgel és antisztatikus tulajdonságokkal.

Az 5-ös szám ugyanazt a lábbelit jellemzi, mint a 4-es kategória, szabványos átszúrásállósággal és mintás talppal.

Ezen kívül ismerjük azokat a rövidítéseket, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha munkacipőről van szó. A C betű a vezetőképes lábbeliket, az A betű az antisztatikus lábbeliket, az I betű pedig az elektromosan szigetelő lábbeliket jellemzi.

Munkacipő villanyszerelőknek és szerelőknek kínálatunkból

Szinte minden típusú munkacipő alkalmas a jelen cikkre jellemző szakmákra. Igénytelen munkakörülmények között végzett munkához választhat olyan munkaszandált, amely védelmet nyújt a lábnak, boka- és sípcsontvédelem nélkül. A munkacipők valamivel jobban meg vannak erősítve, mint a szandálok, így egy kicsit nagyobb védelmet nyújtanak, különösen a boka alatt vagy a lábfej területén. A boka– vagy magasszárú cipők valamivel magasabbak, és nagyszerűek lehetnek a szabadban történő összeszereléshez vagy elektromos munkákhoz, vagy megerőltetőbb munkakörülmények között. Bármilyen típusú munkacipőt választ is, hiszünk abban, hogy kényelmesen és biztonságban érzi majd magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük